Seminarium –
Facebook, svenska digitala vapen och mänskliga rättigheter

Häromdagen stod jag på Svenska Handelskammaren och pratade om bland annat Facebooks påverkan på demokratin och hur plattformen båda hjälpt och skadat uppror mot förtryck. Det blev lite av en smygpremiär inför den kommande huvudshowen ”Dear Mr. Zuckerberg”

Jag är djupt oroad över det här med ”local law” och de stora internetgiganterna. Det är ingen okomplex fråga, men om t.ex. Ungern eller Polens säkerhetstjänst vill ha fram information om dissidenter, så har de ju numera lagstöd för det. Så när de frågar Facebook, Google eller någon annan liknande aktör som följer ”local law”, så får de vad de behöver. För att gripa. För att förhöra. Förfölja. Fängsla. Ungern har en extremt repressiv lagstiftning mot de som t.ex. hjälper flyktingar på sätt som är helt förenligt med yttrandefrihet, mötesfrihet och EUs deklaration för mänskliga rättigheter. Formuleringen är bland annat att man vill förhindra organisationer att ”conduct this organisational activity on a regular basis”, syftandes på organisationer och individer som organiserar sig för för att hjälpa flyktingar att överleva. Inte smuggla dem. Inte trycka pass åt dem.

https://www.theguardian.com/world/2018/may/29/hungary-criminalises-migrant-helpers-stop-george-soros-legislation

Så jag vet inte jag. Regeringen i Polen har gjort runt 1700 förfrågningar, och worldwide är det såklart ännu fler. Ska verkligen Facebook göra sig beroende av den skiftande nationella demokratin och outsourca ställningstaganden som inte sällan handlar om värderingsfrågor? Finns det inte ett annat sätt för en entitet som har fått förtroendet att vårda hundratals miljoner människors tankar, åsikter och känslor?